Hiilensidonnan kehitys vuodessa
- Heinäkuussa 2021 komissio julkaisi valtavan 55-valmiuspaketin, jossa luonnon hiilinielut ovat näkyvästi esillä maankäyttösektorin päästöjä käsittelevän LULUCF-asetuksen kautta. Teknologiset hiilinielut paketissa eivät sen sijaan juuri näy. Ne ovat kuitenkin Euroopan parlamentissa nousseet esiin paketin käsittelyssä esimerkiksi päästökaupan yhteydessä.
- Joulukuussa 2021 komissio julkaisi Sustainable Carbon Cycles -tiedonannon, jossa on uutta tavoitteellisuutta sekä luonnon hiilinielujen edistämiseen hiiliviljelyllä että myös teknisiin hiilinieluihin. Tiedonannon jatkona komissio on valmistelemassa lainsäädäntöesitystä vuoden loppuun mennessä.
- Helmikuussa käynnistynyt Venäjän hyökkäyssota on muuttanut Euroopan energiakartan ja huhtikuussa IPCC julkaisi raporttinsa päästöjen maailmanlaajuisesta vähentämisestä, joka alleviivasi aiempaakin vahvemmalla kynällä tarvetta keinoille poistaa ilmakehästä sinne jo päätynyttä hiiltä – mukaan lukien teknologioilla. Päästöjen vähentämistä ja hiilensidontaa ei pidäkään asettaa vastakkain, vaan edistää kaikkia kustannustehokkaita teknologioita ja ratkaisuja.
- Suomessa hiilensidonnalla on näkyvä rooli maankäyttösektorin ilmastosuunnitelmassa. On myös julkistettu paljon selvityksiä ja hankkeita liittyen hiilidioksidin talteenottoon ja hyödyntämiseen. Nesteen vetyprojektissa, joka sai EU:n innovaatiorahaston rahoituksen, on myös hiilidioksidin varastointi mukana ja myös biohiilten tuotanto laajenee.
Julkaistuja laitoshankkeita ja selvityksiä:
1. Uusiutuvaa metaania ja vihreää vetyä tuottavan Power-to-Gas-laitos, Porin Prosessivoima ja Nordic Ren-Gas
2. Biovoimalaitoksen hiilidioksidin talteenotto, hyödyntäminen sekä pysyvä varastointi, Tampereen Sähkölaitos ja Q Power
3. Uusiutuvaa metaania ja vihreää vetyä tuottava Power-to-Gas-tuotantolaitos, Tampereen Sähkölaitos ja Nordic Ren-Gas
4. Uusiutuvaa metaania ja vihreää vetyä tuottavan Power-to-Gas-tuotantolaitos, Etelä-Savon Energia ja Nordic Ren-Gas
5. Nesteytetyn synteettisen metaanin tuotantolaitos, Westenergy
6. Uusiutuvaa metaania ja vihreää vetyä tuottava Power-to-Gas-laitos, Kotkan Energia ja Nordic Ren-Gas
7. Vihreän vedyn tuotantolaitos Naantaliin, Green H2UB ja Turun Seudun Energiantuotanto
8. Torrefioitua biomassaa tuottava laitos, Joensuu Biocoal
9. Uusiutuvaa metaania ja vihreää vetyä tuottava Power-to-Gas-tuotantolaitos, Lahti Energia ja Nordic Ren-Gas
10. Hiilineutraalin synteettisen metaanin tuotanto, Keravan Energia ja Q Power
11. Biohiililaitos, Carbofex ja Tampereen Sähkölaitos